Spotkanie organizacyjne
W dniu 12
lipca 2013 r. w sali konferencyjnej
Urzędu Gminy odbyło się spotkanie w sprawie organizacji Konkursu Kulinarnego
„Ocalić od zapomnienia – kultywowanie tradycji kulinarnych na terenie gminy
Leśniowice”, który odbędzie się podczas Gminnych Dożynek w dniu 18 sierpnia
2013 r. w Leśniowicach. W spotkaniu udział wzięli: Pan Wiesław Radzięciak
Wójt Gminy Leśniowice, Pani Joanna Jabłońska Sekretarz Gminy, Pani Monika
Durko p.o. Dyrektora Samorządowego Ośrodka Kultury w Leśniowicach, sołtysi i przedstawiciele sołectw z terenu
gminy oraz pracownicy urzędu odpowiedzialni za współpracę z danym sołectwem. Podczas spotkania omówiono i przekazano uczestnikom regulamin
konkursu wraz z kartą zgłoszenia. Regulamin zakłada przygotowanie przez dane
sołectwo potraw w ramach produktów zakupionych ze środków projektu w sześciu kategoriach: I kategoria – potrawa, wyrób z
mięsa, II kategoria – przetwory z
warzyw i owoców (np. kiszona kapusta, ogórki, pikle, dżemy, ćwikła), III kategoria – chleb wiejski, IV kategoria – nalewka, napój
regionalny, V kategoria – wyroby mączne (np.
pierogi z kaszą, soczewicą, serem i kaszą, kapustą), VI kategoria – wyroby
ciastkarskie (np. placek ze śliwką) Zgłoszone do konkursu potrawy zostaną wpisane do księgi
potraw, która będzie rezultatem końcowym projektu. Konkurs
Kulinarny współfinansowany jest
ze środków Europejskiego Funduszu
Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w
obszary
wiejskie w ramach działania 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju
dla małych projektów Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
2007-2013. Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa.
oprac. Monika Durko
|
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości napisz do nas |
Strona Główna>>> |